NFC, vad är det?
Jag har just skaffat en ny Android-telefon med stöd för “NFC”. NFC betyder “Near Field Communication” eller på ren svenska trådlös överföring av information mellan två prylar som är nära varandra. På svenska brukar man annars prata om beröringsfria kort. Ett exempel är kortet som används för att åka med Stockholms Lokaltrafik.
Fast NFC är rätt luddigt, det handlar mer om marknadsföring och jag är mer intresserad av tekniken under. Eftersom jag sitter fast på Arlanda just nu och väntar på ett försenat flyg så har jag passat på att läsa på lite.
Tydligen så stödjer Androids NFC fyra olika olika tekniker för kommunikation med beröringsfria kort:
NfcA - ISO 14443 Type A. En radiokodningsstandard för hur man skickar data på 13.56MHz och som brukar användas för beröringsfria kort. Längsta avstånd mellan läsare och kort brukar vara kring 5-10cm och man kan få en överföringshastighet på några hundra kilobit/sekund. Mifare är baserat på 14443 Type A. Jag jobbat en hel del med Mifare som används i passersystem. Mifare används också i en en massa betallösningar, bland annat Access-korten som används i Stockholms lokaltrafik, Oyster Card i Londons lokaltrafik och (upptäckte jag idag) tio- kortet på Arlanda Express.
NfcB - ISO 14443 Type B. En annan radiokodningsstandard som är väldigt lik Type A men lite annorlunda. “Det som är så bra med standarder, alla har en.” Den stora fördelen med Type B är att man tydligen kan överföra mer energi till kortet än vad Type A kan, så man kan göra mer intressanta saker i korten med Type B. Det finns en standard som heter iClass som för det mesta använder Type B.
NfcV - ISO 15693. Ytterligare en radiokodningstandard för 13.56MHz. Till skillnad från ISO 14443-varianterna så kan den användas på längre avstånd, ända upp till någon meter. Men man får betydligt lägre överföringshastighet, mellan 5-25kilobit/sekund. Så för passersystem där man vill kunna öppna en dörr genom att komma nära den så vill man använda ISO 15693 istället för 14443. Men man har inte tillräckligt med överföringshastighet för att kunna göra speciellt avancerade saker. I iClass så ingår även ISO 15693.
NfcF - FeliCa. En standard från Sony i Japan för olika beröringsfria betalkort som också jobbar på 13.56MHz. Ganska lik ISO 14443 Type A/B men lite annorlunda. FeliCa var nästan på väg att bli standardiserad som ISO 14443 Type C men det blev inget. “Det som är så bra med standarder…” Används för kollektivtrafik på en massa ställen i Asien som Bankok och Hong Kong. Singapore EZ-Link använde tydligen Felica förut men har bytt till Mifare nuförtiden.
Bara för att vara någorlunda komplett så ska jag väl också nämna att det finns en äldre standard för beröringsfria kort som kallas för “EM Marin” som jobbar på 125kHz. Överföringshastigheten är väldigt låg och det finns nästan ingen säkerhet, men det är robust och kan fungera på flera meters avstånd. Om man har beröringsfria kort i huset där man bor så är det förmodligen EM Marin även om det börjar dyka upp Mifare även där. Vad jag kan se så stödjs inte EM Marin av Android.